Hapkido bemutatókon és a technikák közben mindig hallani a kiabálást. Laikusnak néha viccesnek tűnhet a dolog és vannak Hapkido-sok akik nem is értik miért kell ezt csinálni. Vannak akik csinálják, de csak a kiabálás részét, azt is szerintem rosszul, ők a lelkesek, akik szeretnék másolni amit láttak. Hogy szerintem hogy kéne működjön, azt részletezem az alábbi posztban:

Sokszor mondták, hogy a kihap (rövid, erős – kirobbanó – harci kiáltás) a technikáinkat gyorsabbá, hatékonyabbá teszi. Mi elfogadtuk a koreai mesterektől ezt a mondatot, de nagyon sokszor csak bólogattunk és nem értettük. Számomra is kellett jó pár év, mire úgy gondoltam megértettem és tudatosan kezdtem gyakorolni és használni.

A “Kihap” szó két szóból áll: “Ki” jelentése belső erő; A “Hap” az elme és a test koordinálását jelenti. Ez a kifejezés vagy kiáltás tehát a belső erőhöz való kapcsolódás módja, és fizikai megnyilvánulása. Ez egy olyan zaj, amelyet nem a torokban hozunk létre, hanem valami sokkal mélyebb helyről érkezik (Danjon), ami feszültséget vagy stimulációt eredményez a hasban.

Tevékenységünk a gondolatainkból származik. Amikor gondolatunk egy meghatározott célra koncentrálódik, erőt hozunk létre. Ehhez a koncentrált gondolathoz való hozzáadás lehetővé teszi számunkra, hogy teljes mértékben kifejezzük ezt az erőt. A kihapon keresztül fejezzük ki ezt az érzést, fokozva a tudásunkat, és a leghatékonyabb, koncentráltabb módon erőt hozzunk létre.

A Kihap hangszíne, hossza, erőssége sem mindegy. Egy rövid, erős, kirobbanó kiáltás, melyet a Danjonból indítunk. A Kihap, amely a fizikai és szellemi szándék kiterjesztésére szolgál, úgy hangzik, mintha egy hegyet szétdarabolna.

Stresszhelyzetben az ember olyan dolgokra lehet képes, amikre alap állapotban nem.
Ezért fordul elő, hogy hirtelen baj esetén el tudtunk ugrani az autó elől, fel tudjuk emelni a szerettünkre nehezedő súlyt – volt példa autóra is, stb.

Ezt az állapotot nehéz szimulálni, azonban ázsiai szemlélet szerint a megfelelő rezgések kiválthatják, pl. egy erős kiáltás, kihap.

A megfelelő hangszínű, időtartamú és erősségű Kihap a mellékvesében beindíthatja a mellékvese hormontermelését, mely által a szervezet teljesítő képessége megnövekszik. Tehát technikáink gyorsabbá, erősebbé válhatnak.

Ezért fontos a Hapkido-ban a Danjon légzés gyakorlása, mely a Danjonba húzza a Kí-t.
A Danjon légzés egy körforgás. Belégzéssel és utána egy kihap-al indul (orron keresztül végezzük a be és ki légzést is), majd következik a belégzett levegő Danjonba koncentrálása – köldök alatti rész – és a test feszített állapotba kerül, miközben a testtel lefelé süllyedünk és a karokkal elvégezzük a mozgásokat. Majd a mozgások végén ellazul a Danjon és a test, vissza emelkedünk kiinduló helyzetbe, karok is visszakerülnek ( a kézfej áll feszített helyzetben, ahogy eddig, ujjakkal kifelé, összehúzva a kéztövet, mintha pl. egy ceruzát fognánk vele össze) alaphelyzetbe. Ezen alaphelyzetbe állás és ellazulás közben belélegezzük újra a levegőt, majd az egész folyamatos körfogást indítjuk újra, – kihap – danjon feszülése – mozgás,karok – ernyedés- alaphelyzetbe mozgás, miközben újra belégzünk. Ezzel tréningezi a Hapkido a Danjon-t és húzza, koncentrálja a Kí-t a Danjonba.

Hapkido technikák, Danjon légzés, Kihap kapcsolata.
Alap önvédelmi helyzetben egy minket ért támadás, vagy akár testünk érintése már stresszhelyzetet okozhat. Amennyiben önvédelmi technikát kellene használnunk, reakció időnk erre maximum 1 másodperc, hogy eredményesek tudjuk lenni. Az edzések során megszokjuk, hogy a technikáinkat Kihap-al indítsuk, amely ha jó, akkor a támadóban is pszichikai hatást kelt, rövid időt nyerve nekünk. És ezt az egészet hogy csináltad, ha rendszeresen az edzéseken gyakoroltad a Danjon légzést? Kihap – belégzett levegő (kí) húzása és feszülés a Danjonba – Kí-vel dúsított technika kirobbanása, végrehajtás – rögzítés, ha szükséges – test ellazulás a megfelelő helyzetig, hogy kontrollálni tudjuk a szituációt.

Tehát nem csak a technika, hanem a Kihap-on, Danjon légzésen keresztül a Kí és a koncentrált állapot beépítése a technikába (gyorsabb, erősebb).

Ez egy „kis titok” lehet igazi Koreai Hapkido-t gyakorlók számára, akik mesterévé szeretnének válni ezen technikák tökéletes elsajátításához. A titok amúgy nem titok, az ázsiai filozófia része az energiákról és azok használatáról az életükben és a harcművészeteikben. Van aki elfogadja, van aki nem. Nem vagyunk egyformák, ami szintén nem baj, ettől kerek az egész.

Mikor én jártam Hapkido tanulásom kezdetén, mesteremmel sokat beszéltem erről, azonban látta arcomon néha a kételkedést. Hogyan tanítson egy nyugatit, aki nem vevő a leckére? Szerintem megoldotta, ennyit mondott: “Nem kell, hogy higgy, csak csináld!” Akkor még nem értettem, most már megértettem az akkori tanítását. Gondolta, ha kitartó vagyok úgy is meg fogom érteni.

Szép napot!
– tibormester —