Nyílt Korea Hapkido Magyar Bajnokság - KTMAA

Nyílt Korea Hapkido Magyar Bajnokság Eredményeink

Kis csapatunk Daróczi-Szabó László mester felkészítésével és vezetésével részt vett a Nyílt Korea Hapkido Magyar Bajnokságon május 11-én, Hódmezővásárhelyen.

A Nyílt Korea Hapkido Magyar Bajnokság ügyességi számok – eséstechnika, rúgástechnika – , önvédelem, kreatív forma gyakorlat és küzdelem (hapkido és földharc) kategóriákból állt. Nagyon szép eredményeket értünk el:

 

 • Dóri:
  Rúgás: 1.
  Esés: 1.
 • Attila
  Speciális rúgás: 2.
  Esés: 4.
 • Bálint
  Rúgás: 2.
  Speciális rúgás: 2.
  Esés: 1.
  Hosszú akadály: 1.
  Magas akadály: 1.
 • Kriszti
  Rúgás: 2.
  Esés: 1.
 • Gergő
  Speciális rúgás: 1.
  Esés: 1.

és a csapatversenyben is a 2.helyet hozták el.
Gratulálok!
–tibormester– #tibormester #KTMAA #DaehanmingukHapkido

Köszönjük Kopasz Attila mesternek a meghívást!

A Hapkido versenyeken rendező szervezettől függően szokatak lenni versenyszámok, melyek ügyességi (alap rúgás technika, speciális rúgástechnika, esés – bázis esések – hosszú akadály – magas akadály), önvédelem (pusztakezes és fegyveres vagy fegyver – kés, pisztoly, bot – elleni, törés (erő vagy ügyességi), demo csapat, show, kreatív forma gyakorlatok (pusztakezes illetve fegyveres) és küzdelem kategóriákban írnak ki a szervezők.

Van amikor egyenes kiesésben haladnak a versenyzők és van amikor pontozással döntik el a továbbjutást. Szintén szervezete válogatja, milyen rendszerben bonyolítják le a versenyt.

A bírák az értékelésnél sok mindent figyelembe vesznek, kategóriától függően. Figyelik az összképet, a kihap(kiáltás) meglétét, milyenségét, a technikák kivitelezését – sebesség, pontosság, látvány, dinamika – , néha a látványelemeket, néha a letisztultságot, eséseknél a magasságtól független biztonságos érkezést, még akkor is ha a minél nagyobb távolság vagy a magasság elérése a cél.

Shownál és demo csapat versenyeknél az időkeretek betartását, az elemek meglétét – akrobatikai, technikai- , a csapat összhangját, fegyelmét, de néha az apró poénokat(főleg show kategóriában) is értékelik.

Küzdelemben pontozásos rendszer működik inkább, a különböző rúgás, ütés találatok érnek pontokat illetve a dobások, hapkido-s technikák sikeres végrehajtása küzdelem közben. Fejre ütni nem, de rúgni lehet, vannak rúgások némely szervezetnél, melyeket fejre sem lehet kivitelezni. Földharcot általában nem engedik, csak a földig való eljutást!

Némely szervezetnél rendeznek külön földharc kategóriában is versenyt, illetve van olyan szervezet, ahol álló harcból földharcban is lehet folytatni a küzdelmet, némely esetben bizonyos ideig, ahol ha nem történik semmi, felállítják a küzdő feleket, némely szervezet meg engedi végigmenni a harcot.

Küzdelmekben a legtöbb szervezetnél testpajzsot, fejvédőt, lábszár és alkar védőt, – fiúknál ágyék védőt – , fogvédőt használnak. Néha ezek egy része nem kötelező, amit a szervezetek előre a verseny szabályzataikban megjelőlnek.